Hévíz

Fürdeni a Hévízi tóban különleges, varázslatos élmény, amit egyetlen medencés fürdőzés sem tud felülmúlni

A tó türkiz színe, a tavat ölelő erdő és a napsugarak tükröződése a vízfelszínről már önmagában is a természetes egészség élményét nyújtják. A vízösszetétel – a speciális gyógyhatás mellett – a fáradt szervezetet is frissíti, feltölti energiával. Így életkortól függetlenül pozitív hatásokról számolnak be a tóban fürdő vendégek. A Hévízi tó elsősorban reumás és mozgásszervi panaszok kezelésére, gyógyítására ajánlott, azonban gazdag ásványi anyag-tartalmának köszönhetően számos más betegség gyógyításához is hozzájárul. Frissítő és gyógyító hatása mellett a hévíz tó természeti ritkaság is egyben, hiszen ez a biológiailag aktív tó a világ legnagyobb fürdésre is alkalmas gyógytava.

A hévízi tó környéke

A tavat park és erdősáv veszi körül, amit „véderdőnek” hívnak, mivel a fák védik a tavat a széltől és az egyéb környezeti behatásoktól. A gyógytó körül padokkal megszakított sétaút vezet, amin végig sétálva átérezhetjük a tó különleges atmoszféráját. A meleg víz párolgásának köszönhetően pára réteg borítja a tavat (különösen hideg időben), ami pollen mentes tiszta levegőt garantál a vendégeknek. A tó főbejáratához a dr. Schulhof Vilmos sétány vezet. A sétányt százéves platán fák és színpompás virágágyások szegélyezik. Egyik oldalán a tófürdő, másik oldalán a hozzá kapcsolódó – 1900-as évek elején épült – házak állnak, amelyek ma a Szent András Reumakórházhoz tartoznak. A többségében szecessziós stílusban épült kétszintes házak eredetileg villák és lakóházak voltak. A gyógytó területén jellegzetes tornyos fürdőépületekállnak, amelyek az elmúlt években jelentős felújításon mentek keresztül. A cölöpökre épült, főleg favázas épületek megőrizték eredeti stílusukat. A tornyos épületek este is különleges látványt nyújtanak, ahogy kivilágítva visszatükröződnek a tó felszínéről.

A hévízi gyógykúra és a modern orvostudomány

A fürdő fejlődésének üteme a századfordulót követően felgyorsult, a komplexum mai formáját 1904 és 1928 között nyerte el. Ettől az időszaktól kezdve beszélhetünk modern orvostudományról Hévízen. A klasszikus hévízi gyógykúra minden esetben állapotfelmérő orvosi vizsgálattal kezdődik, ahol a gyógyulni vágyó vendég személyre szabott kezeléseit szakorvos állítja össze, figyelemben véve a gyógyvíz alkalmazásának javallatait és ellenjavallatait. A hévízi gyógyvíz alkalmazása önmagában is összetett terápiát biztosít. A hidrosztatikus nyomás, a minden irányú mozgás ideális a vérkeringésnek. A test hőmérsékletéhez közeli – indifferens – hőfok kellemes, frissítő fürdőzést eredményez. A hévízi gyógykúra alkalmazásánál a gyógykezelések összeállításánál a társszakmákat is igénybe veszik a szakorvosok. A kezelések közül a leginkább hévízi specialitás a súlyfürdő, ezen kívül jelentős az autogén tréning, az ergoterápia, a táplálkozási tanácsadás, valamint a különböző gyógymasszázsok (kötőszöveti és szegment masszázsok) alkalmazása is. A több mint kétszáz éves orvos szakmai háttérés a laboratóriumi vizsgálati eredmények mellett a környezet is nagyban hozzájárul a gyógyhely hatásfokához. A természetes tavon a fény tükröződés során a napsugarak hatása fokozódik, a tavat körülölelő véderdő és a párolgás miatt a tó környéke pormentes, a levegő allergén szegény.

Forrás: West-Balaton

hévízi apartmanok, hévízi szállás, hévíz wellness
Elérhetőségünk

Gyapay Apartman HévízGyapay Árpádné Mörk Erzsébet
Gyapay Árpád
Gyapay Zsolt

8380 Hévíz, Attila u. 34.
Telefonszám: (0036) 83 341 829
Mobilszám: (0036) 30 400 76 88
E-mail: info[kukac]gyapay.hu
NTAK regisztrációs szám:
MA19018537

Útvonaltervezés

Technikai háttér és biztonság